fredag 26 september 2014

ATT i kraft vid nyår

Igår (25 sept) ratificerade ytterligare ett antal länder FN:s vapenhandelsfördrag, vilket medförde att antalet ratificerande länder översteg de 50 som krävdes för att avtalet ska träda i kraft. Så vid kommande nyår har vi äntligen ett globalt vapenhandelsfördrag.

Det betyder att alla anslutna länder är rättsligt bundna att följa avtalet och måste anpassa sina nationella regelverk så de följer villkoren i avtalet.

Avtalet handlar om att få skärpt kontroll över och att stärka samarbetet mot olaglig tillverkning och handel med skjutvapen, dvs. pistoler och andra handeldvapen.

Några av punkterna som fördraget innehåller:

föra detaljerade register över import, export och transitering av skjutvapen, införa ett internationellt system för märkning av vapen, införa ett harmoniserat licenssystem som reglerar handel, förebygga stöld, förlust eller avledning av skjutvapen genom förstärkt kontroll av export och exportställen samt förbättrade gränskontroller,

utbyta information om godkända producenter, försäljare, importörer och exportörer, om rutter som vanligen används för olaglig vapenhandel och om bästa praxis för att bekämpa sådan handel.

Målet är att öka medlemsländernas förmåga att förhindra, upptäcka, utreda och lagföra olaglig handel med skjutvapen.

I de fall där det finns stor risk att vapnen används till att undergräva fred och säkerhet, brott mot mänskliga rättigheter samt till terror eller organiserad kriminalitet ska handeln inte genomföras. Staten är också förpliktigad att utvärdera om det finns en risk för könsbaserat våld och våld mot kvinnor och barn.

Det finns åtskilligt mer att göra. Men detta är ett bra första steg.

Att så många länder nu gjort det, bådar gott för fortsättningen


På bilden utanför UN Plaza syns förutom undertecknad hållande i ratifikationsinstrumentet, vår ambassadör Paul Beijer som skickligt förde förhandlingarna i FN för Sveriges räkning
Av 121 undertecknande länder, har nu 53 ratificerat fördraget.
Sverige lämnade den 16 juni i år sitt ratifikationsinstrument till FN.

 

Inga kommentarer: