tisdag 17 december 2013

Arabisk vår


Idag för tre år sedan, den 17 dec 2010 tände den 26-årige tunisiske Mohammed Bouazizi eld på sig själv framför en lokal myndighetsbyggnad.

Bouazizi, som arbetade som gatuförsäljare, hade under en längre tid blivit förföljd och kränkt av polis och myndigheter och förhindrats att arbeta.

En dag när hans varor återigen konfiskerats och han blivit offentligt förnedrad av myndighetspersoner, dränkte han in sig med en brännbar vätska och tände eld på sig själv.

18 dagar senare dog han av sina skador.

Händelsen blev starten för omfattande protester i Tunisien mot regimen och de problem som fanns i landet. Diktatorn, president Ben Ali, flydde landet och gick i exil i Saudiarabien. Detta var början till den ”arabiska våren”, där fler länder snart följde.

Egypten, där diktatorn Hosni Mubarak avsattes efter omfattande protester.
Libyen, där ett omfattande inbördeskrig rasade, som slutade med att diktatorn Ghadaffi blev skjuten

Lättnader i undantagstillstånd i Algeriet, förändringar i administrationen i Jordanien. Flera andra länder i regionen har lovat förändringar av demokratisk natur.

Sist men inte minst, det snart tre år långa inbördeskriget i Syrien, som fortfarande rasar med tusentals döda och miljoner flyktingar.
 
För en del har den ”arabiska våren” blivit starten på något bättre, men vägen dit är lång.
För andra, är det ännu längre kvar, innan någon ljusning kan siktas.

Inga kommentarer: