fredag 26 september 2014

ATT i kraft vid nyår

Igår (25 sept) ratificerade ytterligare ett antal länder FN:s vapenhandelsfördrag, vilket medförde att antalet ratificerande länder översteg de 50 som krävdes för att avtalet ska träda i kraft. Så vid kommande nyår har vi äntligen ett globalt vapenhandelsfördrag.

Det betyder att alla anslutna länder är rättsligt bundna att följa avtalet och måste anpassa sina nationella regelverk så de följer villkoren i avtalet.

Avtalet handlar om att få skärpt kontroll över och att stärka samarbetet mot olaglig tillverkning och handel med skjutvapen, dvs. pistoler och andra handeldvapen.

Några av punkterna som fördraget innehåller:

föra detaljerade register över import, export och transitering av skjutvapen, införa ett internationellt system för märkning av vapen, införa ett harmoniserat licenssystem som reglerar handel, förebygga stöld, förlust eller avledning av skjutvapen genom förstärkt kontroll av export och exportställen samt förbättrade gränskontroller,

utbyta information om godkända producenter, försäljare, importörer och exportörer, om rutter som vanligen används för olaglig vapenhandel och om bästa praxis för att bekämpa sådan handel.

Målet är att öka medlemsländernas förmåga att förhindra, upptäcka, utreda och lagföra olaglig handel med skjutvapen.

I de fall där det finns stor risk att vapnen används till att undergräva fred och säkerhet, brott mot mänskliga rättigheter samt till terror eller organiserad kriminalitet ska handeln inte genomföras. Staten är också förpliktigad att utvärdera om det finns en risk för könsbaserat våld och våld mot kvinnor och barn.

Det finns åtskilligt mer att göra. Men detta är ett bra första steg.

Att så många länder nu gjort det, bådar gott för fortsättningen


På bilden utanför UN Plaza syns förutom undertecknad hållande i ratifikationsinstrumentet, vår ambassadör Paul Beijer som skickligt förde förhandlingarna i FN för Sveriges räkning
Av 121 undertecknande länder, har nu 53 ratificerat fördraget.
Sverige lämnade den 16 juni i år sitt ratifikationsinstrument till FN.

 

1 kommentar:

Anonym sa...

Ett litet meddelande för att belysa mobbning och stötta de utsatta:

År 2011 sade en 60-årig kvinna upp sig från sitt jobb på Prevent i Stockholm där hon hade arbetat i hela sitt liv för att Jessica Nilsson Frisk, en tjej i 30-årsåldern som bara arbetat där några år, tillsammans med sina kollegor hade hjälpt en utomstående, dömd kriminell narkoman att under flera års tid förtala och mobba kvinnans jämnårige son på en oerhörd nivå bakom ryggen på henne. När detta framkom ljög Jessica även och påstod sig ha blivit hotad av sonen. Den nya VD:n - Maria Schönefeld - och även Jessicas egen chef Mats Quist, tog hennes parti fullt ut. De ljög ända till slutet när facket kom in för att hjälpa kvinnan. VD:n försökte till och med lägga hela skulden på sonen för att ingen skulle få veta sanningen om mobbningen.

Den äldre kvinnan klarade därefter inte av att arbeta kvar där längre. Hon hade då arbetat där i över 40 år och varit anställd längst av alla och hade bara några år kvar till pensionen. Sonen var lätt utvecklingsstörd och hade blivit mobbad hela sitt liv och mådde redan väldigt dåligt, det visste alla. Mammans jobb var det enda ställe där han inte hade upplevt att folk varit elaka mot honom och alltid hade känt sig trygg.

Jessica själv stod helt utanför hela tiden och behövde inte ens vara med på ett möte. Hon bad inte ens om ursäkt när kvinnan berättade hur fruktansvärt hon hade mått och att det var det absolut värsta hon varit med om i hela sitt liv.

Den då 50-årige narkomanen, som tidigare jobbat där som vaktmästare, brukade droger även på arbetstid och som den nya VD:n varken hade träffat eller ens visste vem han var, fortsatte att besöka jobbet drogpåverkad även långt efter att kvinnan sagt upp sig. Han var lika välkommen fortfarande. Prevent jobbar just för att skapa en bättre arbetsmiljö, få ned olycksfall och motverka mobbning. Nu drivs det av en ledning som hjälper utomstående kriminella narkomaner att förtala de anställdas barn.

Alla ni som tar avstånd från mobbning och elaka människor som gör ont mot andra och vill stötta de utsatta: sprid detta vidare. Hon heter Jessica Nilsson Frisk och man kan bland annat få upp bilder på henne på Finest om man googlar hennes namn. Narkomanen är dömd och finns med i Lexbase.se. Arbetet heter PREVENT och ligger på Ringvägen 100 i Stockholm. (www.prevent.se).

Tack för ordet!