onsdag 27 augusti 2014

Restaurangmomsen


Pga tekniska problem, kommer flera av blogposterna att ha samma datum.
  
Artikel i Falköpings Tidning, Västgöta-Bladet, Skaraborgs Läns Tidning och Skövde Nyheter

Winbäck försvarar momssänkning

13 aug 2014 05:00

Skövde. Enbart i Västra Götaland har den sänkta restaurangmomsen skapat närmare 1 300 jobb. Det hävdar riksdagsledamot Christer Winbäck(FP), Han befarar att det är jobb som kan försvinna om det blir maktskifte.

Restaurangnäringens intresseorganisation Visita har tagit fram en beräkning av hur många arbetstillfällen som den sänkta momsen har skapat. Bedömningen är att skatteförändringen gav motsvarande 7 000 helårsjobb. Statens uteblivna skatteinkomster motsvarar 410 000 kronor per jobb.

– Den här reformen har levererat resultat med god marginal, säger Christer Winbäck och förklarar att en fördel med momssänkningen är att de jobb som har skapats till stor del har gått till grupper som är svaga på arbetsmarknaden:

– Många av jobben har gått till unga och utlandsfödda.

För Christer Winbäck är momsen en skiljefråga i det kommande valet.

– Både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet vill höja restaurangmomsen. Då kan leda till att de jobb som skapats försvinner om det blir ett regeringsskifte.

Det var för 2,5 år sedan momsändringen genomfördes och sedan dess har restaurangbranschen haft en dubbelt så snabb ökning av omsättningen som övriga näringslivet.

Det var få krögare som sänkte priserna när momsen sänktes, men Visita hävdar i sin rapport att priserna har hållits tillbaka. Slutsatesen är att priset för att äta ut i dag ligger fem till sex procent lägre än om det inte hade skett en momssänkning.

 
 
 
Fläsk med löksås har riksdagsledamot Christer Winbäck(FP) på tallriken när han mellan tuggorna nyttan med att restaurangmomsen sänktes. Foto: Anders Axelsson

Inga kommentarer: