fredag 1 november 2013

Halloween och Guy Fawkes

Under gårdagskvällen kunde man notera många masker och spökkläder här på Londons gator. Halloweenfirandet var i full gång.
Denna på brittiska öarna urgamla och förkristna tradition, som i Sverige uppmärksammats de senaste 15-20 åren, med ”bus eller godis”.

Ett annat stort ”firande” inträffar om endast några få dagar här i England, nämligen Guy Fawkes day, som sedan tidigt 1600-tal, genom brännande av halmdocka, firas den 5 november till åminnelse av den misslyckade krutkonspirationen, där brittiska överhuset skulle sprängas och kung Jakob I skulle lönnmördas

Efter samling av vår delegation och genomgång av den kunskap vi inhämtat under vår resa, är det hemfärd från London Heathrow.
Denna jätteflygplats som betjänar 70 miljoner årspassagerare, endast omsprungen av Atlanta med 95 miljoner och Beijing med 81 miljoner.

Vårt Arlanda med knappt 20 miljoner kommer långt ned på listan, omsprunget av både Oslos Gardemoen på 22 miljoner och Köpenhamns Kastrup på drygt 23 miljoner, allt enligt förra årets statistik.

Stora flygplatser lider ibland (ofta?) av dålig intern logistik. Där är, enligt många reseomdömen, Charles du Gaulle bland de värsta.

Långa avstånd, bortslarvat bagage och missade flyg pga tiden det tar att komma från en gate till en annan. Jag har själv råkat ut för några av dessa incidenter på just denna flygplats och därmed missat viktiga möten.

Men, efter en vecka hemifrån, ska det bli skönt att komma hem.

Inga kommentarer: