måndag 28 oktober 2013

Möte med Paris i Paris

Vaknar i ett halvmulet och lite regnigt Paris, där jag är med Luftförsvarsutredningen.

Via ett antal byten på Metron från hotellet i 16e arrondissementet, anländer delegationen till Svenska Ambassaden för genomgångar och möten.

Första punkten på dagens agenda är genomgång av fransk politik i allmänhet och säkerhets- och försvarspolitik i synnerhet.

Förändrade relationer till vissa länder efter president Hollands övertagande, medför också förändringar i hur man ser på dessa länder i ett säkerhetspolitisk perspektiv. Intressanta dragningar av såväl ambassadråd som vår försvarsattaché.

Därefter promenad till Försvarsministeriet för ett möte med franske försvarsministerns EU-rådgivare Franck Paris (därav titeln på blogginlägget) med följeslagare.

Intressant att notera att vid ingången satt en stor målning från ett slagfält (vad annat att vänta), möjligen ett 1700-talsslag.
Det som fascinerade var att bredvid den franska flaggan, vajade den svenska - uppenbarligen stred svenskarna sida vid sida med fransmännen i detta slag.
Jag får ta reda på det, när jag kommer hem.

Tillbaka till ambassaden möter vi en representant för Institut de Relations Internationales et Strategiques –IRIS. En tankesmedja för internationella och strategiska studier som med sitt expertkunnande, hade en givande informationsstund med oss.

Mycket naturligtvis fokuserat på luftstridskrafter bl.a UAV:er och behovet av samarbete kring tekniskt kunnande

Nu tillbaka mot hotellet för en sen middag och en smula sömn

Inga kommentarer: